پیش بینی اثرات نامزدهای انتخابات آمریکا در کشورهای خاور میانه/ مواضع کشورهای خلیج فارس درقبال ترامپ چیست؟

13 آبان 1399 1077 بازدید

مواضع بایدن و ترامپ درباره کشورهای خاور میانه به ویژه کشورهای خلیج فارس و ایران  چه تاثیری دارد؟گزارش زیر با استفاده از نظرات کارشناسان داخلی و خارجی سعی کرده به این  سئوال پاسخ دهد.

اکنون که روز آخر انتخابات امریکا است، جهان و خاورمیانه به طور ضمنی در انتظار پایان و نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند زیرا  ممکن است، تعادل فعلی را وارونه کند.

این دغدغه منطقی  برای پیش بینی  رفتار قدرتمندترین اقتصاد جهان در بیشتر کشورها و در ایران دنبال می شود.

به گزارش اتاق مشترک ایران و امارات " واشنگتن پست " مقاله ای در مورد گزارش آینده کشورهایی را که شرط بندی های بزرگ در موافقت یا مخالف دونالد ترامپ ، رئیس جمهور آمریکا قرار داده اند ، منتشر کرد.

خطر برای حامیان منطقه ای ترامپ

در این مقاله آمده است که "اگر ترامپ به رقیب خود، جو بایدن باخت، خطر بالقوه ای برای آنهایی که ترامپ را حمایت کرده و در دوران او پیشرفت کرده اند، وجود دارد و برای کسانی که ترامپ را به چالش کشیدند ، فرصتی برای آنها وجود دارد."

بین وعده های ترامپ و صحبت های بایدن ، خاورمیانه در انتظار نتیجه انتخاباتی است که در شکل گیری انتظارات و چشم اندازهای سرنوشت چهار سال آینده موثر است. سیاست های هر یک از این دو مرد در صورت پیروزی چگونه خواهد بود؟

ترامپ از روند جنگ در خاورمیانه اجتناب خواهد کرد

پروفسور حسام ماتار در روابط بین الملل گفت: "محور سیاست خارجی و منافع ملی ایالات متحده در خاورمیانه در دوران ترامپ به دلیل نفوذ راست مسیحیان در وزارت امور خارجه از نگاه  اسرائیل عبور می کرد."

در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات آینده ایالات متحده ، که بعید به نظر می رسد ، به گفته ماتار ، "نامزد جمهوری خواه همچنان به طور کلی رویکرد قبلی خود را دنبال خواهد کرد ، در حالی که تلاش می کند تا چرخه تشدید فشاربه ایران را از طریق توافق نامه جدیدی که علاوه بر موضوع هسته ای شامل اجماع در مورد موضوعات منطقه ای است، بشکند."

ماتار اظهار داشت: این مذاکره عمدتا مربوط به ترس ترامپ از چرخاندن اوضاع در صورت عدم توافق جدید با ایران و نیاز ترامپ به تمرکز بر پرونده های خارج از خاورمیانه ، به ویژه چین است.

به گفته ماتار ، برای اینکه ترامپ از روند جنگ جلوگیری کند ، "به دنبال آماده سازی برای رویکردی است که تلاش می کند در مورد مسئله هسته ای به توافق برسد ، در آن منافع اسرائیل و برخی نگرانی های حوزه خلیج فارس را در نظر بگیرد ، اما این به این معنی نیست که فشارهای متحدین ایران را کاهش می دهد".

این توافق ، از دید ترامپ ، اطمینان حاصل خواهد کرد که ایران علاوه بر توافق در مورد برخی از موضوعات منطقه ای در منطقه ، به تسلیحات هسته ای دسترسی نخواهد داشت تا آنجا که ممکن است برخی پرونده های منطقه ای را آرام کند و ترامپ برای خود یک معامله جدید در خاورمیانه ثبت کند.

این استاد روابط بین الملل یادآوری می کند: رویکرد کلان ترامپ در خاورمیانه مبتنی بر تجزیه بیشتر تعهدات پرهزینه ایالات متحده ، نسبت به سیاست های بیشتر منافع شخصی به جای کار، با تلاش برای هدایت نظم منطقه ای یا ترویج منافع مشترک با متحدان است.

همچنین "ترامپ متعهد شده است که درگیر جنگهای بزرگ منطقه نباشد و همان رابطه مبتنی بر فرصت طلبی با خلیج فارس را حفظ کند و در صورت پیروزی به موضوع معامله قرن و الحاق و عادی سازی پایبند باشد."

چه کسی از سیاست بایدن آسیب خواهد دید؟

در صورت پیروزی نامزد دموکرات ، جو بایدن ، ماتار معتقد است که "چشم انداز سیاست ایالات متحده در منطقه با توجه به منافع امنیت ملی ایالات متحده متمرکز خواهد شد ، که منافع اسرائیل را در نظر می گیرد ، اما امنیت ایالات متحده را از دید اسرائیل نمی بیند. این تفاوت اصلی بین بایدن و ترامپ است که بسیاری از امور و تغییرات در آن بر روی خاورمیانه بنا خواهد شد.

در این زمینه ، ماتار گفت: "اگر بایدن پیروز شود ، شانس بیشتری برای دستیابی به توافق با ایرانیان با شرایط کمتر از ترامپ وجود دارد. این توافقنامه دستاورد دموکرات هایی بود که در آن گزینه ای برای جنگ و کاهش تعهدات خود در منطقه یافتند و به اعتراض خلیج فارس و اسرائیل توجه نکردند. روز آن است. "

به گفته ماتار، دموکرات ها در تلاشند تغییراتی را در داخل ایران ایجاد کنند، این به معنای تلاش برای رفع تحریم ها و تلاش برای نفوذ در جامعه ایران است.

از طرف دیگر ، هرگونه توافق با ایرانی ها ممکن است آمریکایی ها را ملزم کند که فشارها را بر متحدان ایران تشدید کنند تا از عواقب گشودن در برابر آن بهره مند نشوند. ورود بایدن به این معنا نیست که سیاست های آمریکا در برابر حزب الله نرم تر است.

اما ممکن است آمریکایی ها در دوران بایدن بیشتر نگران ایده فروپاشی کامل در لبنان باشند.

سرنوشت روابط ایالات متحده و خلیج فارس در صورت پیروزی بایدن

به گفته ماتار ، بایدن می خواهد روابط خود را با متحدانش، به ویژه در کشورهای حاشیه خلیج فارس، حفظ کند و روابط خود را با عربستان سعودی بر پایه های جدید تنظیم کند که به نوعی که به نوعی عواقب سعودی ها برای نقش آنها در حمایت از ترامپ در دوره گذشته بوده است.

به خصوص که سعودی ها به بخشی از بحران داخلی ایالات متحده تبدیل شده اند و بنابراین عربستان سعودی در زمره کسانی است که از ورود بایدن آسیب می بیند.

. وی افزود: "دومین دلیل، ظلم و محدود كردن آزادی های عمومی در سیاست داخلی عربستان است که مورد انتقاد  بایدن بوده  و لذا علاوه بر احتمال خروج از استراتژی فشار حداكثر علیه ایران، موضع وی در مورد مسئله جنگ با یمن نیز منفی است."

ماتار ادامه می دهد و می گوید که آمدن بایدن روند انتقال به محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را دشوار می کند.

به گفته ماتار ، دومین قربانی ورود بایدن، ترکیه خواهد بود، ابتدا به این دلیل که "او نگرشی مثبت نسبت به کردهایی که در سوریه هستند ، دارد و می خواهد تعهد بدهد که آنها در معرض حملات ترکیه قرار نگیرند. او همچنین نگاه خصمانه شخصی به اردوغان دارد و ازسیاست های داخلی او را انتقاد می کند."

قابل ذکر است که نامزد دموکرات آمادگی خود را برای حمایت از مخالفان داخلی در ترکیه برای برکناری رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد.

در مورد اوضاع سوریه نیز، ماتار گفت: "پرونده سوریه با ورود بایدن که تمایل بیشتری به محافظت از نفوذ کردها در منطقه شرق فرات دارد، دوباره پیچیده خواهد شد" ، با اشاره به اینکه این گروه "از اعمال تحریم ها علیه دولت سوریه حمایت می کند".

همچنین ، ماتار بایدن را بیشتر از همه روسها عوضی می کند و ممکن است دستیابی به توافق با آنها در مورد سوریه دشوار باشد.

در مورد فلسطین اشغالی و تصمیمات دولت ترامپ علیه آن ، دکتر ماتار گفت: "دموکرات ها با طرح الحاق کرانه باختری مخالف هستند و از نظر آنها این امر به روند صلح و راه حل دو کشور ضربه می زند."

مشترکات بایدن و ترامپ چیست؟

در پایان ، ماتار معتقد است که طبق نظرسنجی های کنونی ، کنگره به احتمال زیاد اکثریت دموکرات ها را در اختیار خواهد داشت و اگر بایدن رئیس جمهور باشد ، این به او انعطاف می بخشد تا در زمینه سیاست خارجی سریع و موثر کار کند.و اگر ترامپ که به همراه دموکرات ها با کنگره همراه است "محدودیت های شدیدی برای وی اعمال خواهد شد".

شایان ذکر است که دو طرف توافق کرده اند که درگیر جنگهای منطقه نباشند و در تلاشند تا از نفوذ چین و روسیه در آنها جلوگیری کنند.

وجه اشتراک آنها ادامه فعالیت در منطقه ای است که به عنوان "منطقه خاکستری" شناخته می شود ، از جمله تحریم های مالی و اقتصادی ، کارهای امنیتی ، حملات سایبری و... اما در اولویت ها، ماجراجویی و سبک متفاوت خواهد بود.

ترامپ: من ببازم ،ایران خاور میانه را صاحب می شود!

به گزارش  اتاق ایران و امارات  ترامپ  چند روز پیش گفته بود: اگر بایدن پیروز شود ایران خاورمیانه را صاحب می‌شود.

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا بامداد یکشنبه ۱۱ آبان ماه در ادامه کارزار تبلیغاتی خود برای انتخابات ریاست‌ جمهوری روز سه‌شنبه در جمع هواداران خود در پنسیلوانیا، مدعی شد: «اگر بایدن [در انتخابات پیروز شود]، چین آمریکا را تصاحب می‌کند و ایران و اخوان [المسلمین] نیز خاورمیانه را صاحب می‌شوند».

وی در ادامه ادعاهای خود افزود: «چین می‌خواهد من کنار بروم. ایران می‌خواهد من کنار بروم. آلمان می‌خواهد من کنار بروم، همه آنها می‌خواهند من کنار بروم، اما ما اکنون اینجا هستیم، نه؟»

مهدی نوربخش  کارشناس سیاست بین المل نیز روز 11 آبان در گفت و گو با ایرنا درباره اثر انتخابات در کشورهای خاور میانه گفت: برخی فکر می‌کنند ترامپ به دنبال دستیابی به یک توافق با ایران است و همچنان می‌خواهد با ایران مذاکره کند در حالی که مذاکره‌ای که ترامپ دنبال می‌کند، مذاکره‌ای است که اسرائیلی‌ها سال‌ها پشت آن هستند.

این کارشناس ارشد مسائل آمریکا با بیان اینکه ترامپ کار را برای عادی‌سازی روابط میان تهران و واشنگتن و مذاکره دو کشور سخت کرده است، اظهار داشت: آنچه ترامپ انجام داده این بوده است که بسیاری از تحریم‌ها علیه ایران را به بهانه حمایت ایران از تروریسم وضع کرده است. دولت بعدی باید ایران را از این لیست خارج کند تا زمینه مذاکره میان دو کشور فراهم شود. از سوی دیگر تهران هم باید تصمیم بگیرد می‌خواهد مشکلات میان ایران و آمریکا حل شود یا خیر.

سیاست بایدن درباره عربستان و اسرائیل متفاوت از ترامپ است

به گفته نوربخش، این موضوع را باید مد نظر قرار داد که دولت بایدن  در صورت پیروزی این قدرت را دارد که اجماع جهانی بر ضد ایران ایجاد کند. این مسئله‌ای است که بایدن نسبت به آن متوجه بود و بهترین تصمیم را در مورد آن گرفت.

این استاد دانشگاه هریسبرگ آمریکا در افزود: این فرصت بسیار بزرگی است زیرا سیاست‌های بایدن با ترامپ درباره عربستان، اسرائیل و ثبات و امنیت خاورمیانه یکسان و همانند نیست. او بر این قائل است در هر ترتیبات امنیتی برای خاورمیانه، ایران باید یک پایه استوار برای آن باشد و در آن مشارکت داشته باشد.

نوربخش در پاسخ به این سوال که تمرکز دولت احتمالی بایدن بیشتر بر چه مسائلی خواهد بود، عنوان کرد: من فکر می‌کنم بایدن بر امنیت منطقه متمرکز خواهد شد. آمریکا هنوز به نفت و انرژی خاورمیانه احتیاج دارد. ۲۰ درصد نیاز دنیا به انرژی، از تنگه هرمز عبور می‌کند و بیش از ۴۰ درصد ذخیره انرژی دنیا در این منطقه است. درست است که آمریکا وارد بازار انرژی شده و خود فروشنده است ولی به معنای عدم حساسیت به این موضوع نیست.

وی با بیان اینکه امنیت خاورمیانه برای آمریکا مهم است، گفت: اگر آمریکا بخواهد رهبری دنیای غرب را داشته باشند، باید برای حفظ امنیت منطقه تلاش کند. ضمن آنکه اگر امنیت منطقه حفظ شود، خاورمیانه برای دنیای غرب بازار بزرگی است. تا سال ۲۰۲۹، جمعیت خاورمیانه به مرز ۶۰۰ میلیون نفر می‌رسد که دنیای بزرگی است. آمریکا از این بازار دست برنمی‌دارد بنابراین آنها بر امنیت غرب آسیا متمرکز خواهد شد.

این کارشناس ارشد مسائل آمریکا ادامه داد: اگر آمریکای بایدن احساس کند که این امنیت را در منطقه حاکم کرده، لزومی نمی‌بیند که در خاورمیانه حضور داشته باشد. شش تریلیون دلار در افغانستان و خاورمیانه خرج کردند اما دیگر نمی‌خواهند از این پول‌ها خرج کنند.

مواضع دوگانه کشورهای عربی

قاسم محبعلی، کارشناس مسائل بین الملل نیز در گفت وگو با خبر آنلاین و در تحلیلی مشابه گفت: کشورهای خاورمیانه سلایق سیاسی گوناگونی دارند. برخی از آنها در دوره ترامپ به دنبال کسب امنیت با نزدیک شدن به واشنگتن بودند و در این راه پول زیادی خرج کردند.

او می گوید: واضح است که اسراییل و برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و به ویژه عربستان ترامپ را بر بایدن ترجیح می دهند. آنها در دوره های پیشین، به ویژه وقتی باراک اوباما در کاخ سفید بود، با دموکرات ها مشکل داشتند و نمی خواهند که در چهارسال پیش رو، این اتفاق باز هم تکرار شود. دولت دموکرات اوباما علنا مخالف سیاست های کشورهای عربی بود و تصمیماتی که می گرفت برای صهیونیست ها هم خوشایند نبود.

الان هم در برنامه ای که حزب دموکرات منتشر کرده، بدون اینکه نام واضحی از کشورهای عربی برده شود، آمده که دولت بایدن به هیچ کشوری چک سفید نخواهد داد. کشورهای حاشیه خلیج فارس بنا بر تجربه ای که داشته اند، می دانند که جو بایدن به این وعده عمل خواهد کرد. همچنین اسراییل ترس دارد که دولت دموکرات از توسعه طلبی ها در کرانه باختری استقبال و حمایت نکند و طبیعی است که خواهان ماندن ترامپ باشند. چرا که او در 4 سال گذشته از دادن هیچ نوع خدماتی به آنها کوتاهی نکرده است.

او می افزاید: یک گروه دیگر از کشورها مانند عراق، لبنان، سوریه و ترکیه در خاورمیانه وجود دارند که حسابشان از گروه قبلی جداست و منافع شان هم با آنها متفاوت است. عراق هنوز چندان نظری نداده و ما نمی دانیم که دولت الکاظمی چه کسی را ترجیح می دهد. اما هر کسی که در کاخ سفید به قدرت برسد، بغداد ناچار است که روابط خوبی با او ترتیب دهد. چرا که در هر حال عراق و افغانستان ناچارند که با واشنگتن روابط حسنه ای داشته باشند.

اما به نظر می رسد عراق هم با توجه به رفتاری که ترامپ از خود نشان داد و به ویژه آنکه از این کشور به عنوان زمینی برای درگیری با ایران استفاده کرد، بایدن را ترجیح دهد. طبیعتا سوریه هم خواهان دولتی دموکرات در آمریکاست تا شاید دولت اسد بتواند از میزان تحریم ها علیه سوریه بکاهد.

لبنان هم آشکارا بایدن را ترجیح می دهد. آنها در حال مذاکراتی با اسراییل هستند تا مشکلات مرزی دیرین خود را با صهیونیست ها حل کنند و در صورتی که بایدن به کاخ سفید برود، اوضاع برای بیروت تعادل بیشتری خواهد داشت.