فرزانگان: کمبود تجهیزات سردخانه ای صادرات محصولات کشاورزی را کم وگرانی را زیاد می کند

23 آبان 1399 737 بازدید

دکتر فرشید فرزانگان رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات گفت:  یکی از مشکلات صادرات محصولات کشاورزی کمبود قطعات سردخانه  در اثر واردات محدود می باشد و  این کمبود نه فقط صادرات را محدود و پرهزینه می کند که  گاهی نیز ممکن است در افزایش قیمت محصولات کشاورزی تاثیر گذار باشد.
صادرکنندگان در گذشته مجبور بودند محصولات کشاورزی را با تعهد 70 درصد( نیمایی) و 30 درصد به شکل اسکناس و یا  با قیمت سنا  بازگرداند و لذا با توجه به پایین بودن قیمت واحد محصولات کشاورزی سی درصد مذکور پاسخگوی نیاز صادرکنندگان و تامین قطعات سردخانه نبود و به عنوان یک معضل جدی در روند صادرات محصولات کشاورزی در جلسات متعدد مطرح می شد.
وی با  بیان این که وضع قانون جدید در استفاده از ارز حاصل از صادراتی غیر می تواند نقش تسهیل گری در حوزه صادرات محصولات کشاورزی را ایفا نماید، وی افزود: امیدواریم به این ترتیب بتوانیم علاوه بر ارز آوری بیشتر و بر طرف کردن کسری های گذشته صادرکنندگان نسبت به نوسازی و حتی بهسازی سیستم حمل و نقل محصولات کشاورزی را فراهم نماییم.
دکترفرزانگان با استناد به آمارهای سازمان فائو مبنی براتلاف زیاد مواد غذایی در ایران به خصوص محصولات کشاورزی و میوه و تره بار گفت:  از جمله عوامل مهم این موضوع نبود امکانات لازم و کافی  در سیستم حمل و نقل  است که در صورت ترمیم شبکه توزیع وحمل و نقل می توان بخش زیادی از هدر رفت و زائد شدن محصولات کشاورزی را به ارز تبدیل و یا در هنگام کمبود محصولات به بازار داخلی تزریق کرد وهم بخشی از مشکلات  ارزی را  رفع می کند و هم خرید منطقی تر و بهتری را برای کشاورزان تضمین خواهد کرد

رئیس اتاق مشترک ایران و امارات افزود:  اما اکنون نه تنها قادر به کاهش زائدات محصولات کشاورزی نیستیم، بلکه  صادرات در همین حجم فعلی نیز با مشکل یا افزایش قیمت تحت تاثیر گرانی ترابری و لجستیک در کشور مواجه شده است.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه در زمان حاضر به نام تولید داخل واردات  قطعات سردخانه ای ممنوع شده در حالی که تولید داخل با دو مشکل جدی کیفیت و ظرفیت تولید مواجه است.
فرزانگان خاطر نشان کرد: با همین  رویه اکنون صادرکنندگان ما به این دلیل که تقاضا برای کانتینر یخچال دار افزایش یافته، قیمت حمل و نقل و هزینه های سردخانه ای بالایی می پردازند و عملا رقابت در بازارهای خارجی را سخت کرده است.
رئیس اتاق مشترک ایران و امارات افزود:  نباید در جهت حمایت از یک شرکت فعال، واردات قطعات مورد نیاز تولید و صادرات ممنوع شود.


ممنوعیت با یک اظهار نظر؟
وی در پاسخ به این سئوال که با توجه به محدودیت های ارزی و توان تولید داخل چه باید کرد، گفت: نخست باید بپذیریم که ظرفیت تولیدات داخلی در بسیاری از بخش ها از جمله قطعات مربوط به سردخانه ها و حتی کانتینر یخچال دار محدود است و در کوتاه مدت تولید کننده داخل  نمی تواند خود را به تامین نیاز داخل بصورت کافی و در نتیجه تعدیل قیمت حمل اقدام نماید.

او ادامه داد:  این مهم لازم است تا با یک برنامه ریزی دقیق و توان سنجی  ظرفیت داخل و نیازهای موجود برای  اتخاذ بهترین تصمیم اقدام کرد.
فرزانگان با تاکید بر این که از این دست تصمیمات که جلو واردات کالا یا مواد اولیه گرفته می شود و نتیجه موجبات انحصار و یا افزایش قیمت بی رویه داخلی را در کالا و خدمات فراهم می نماید، زیاد است، گفت: این در حالی است  که حتی در بعضی مواقع شرکت تولید کننده با وجود عدم تامین نیاز کمی و کیفی بازار ممنوعیت واردات را رقم زده و این مخالف مشتری مداری و عرضه و صادرات کالای نهایی با قیمت مناسب است.

رییس اتاق مشترک ایران و امارات گفت: لذا راهکار خیلی روشن است وحل این مشکل با سهمیه بندی بخش تولید و واردات است مثلا شصت تا هفتاد درصد نیاز کشور با تولید  داخل تامین شود وسی تا چهل  درصد از آن با جهت تامین نیاز کشور و یا دستیابی به کیفیت از محل  واردات تامین شود، این نسبت را به عنوان مثال عرض کردم و می توان  با یک برنامه بلند مدت و پله ای سهم تولیدات داخلی  را به شرط کیفیت بالا و توجیه اقتصادی افزایش داد، اما این که صرفا" با یک اظهارتوانمندی تولید داخل بازارهای مرتبط با آن کالا را به هم بریزیم ، درست نیست
این راهکاری است که در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار گرفته و کمبود را جبران می کند و نگرانی از تعمیم بازار خودرو در تمام  کالاها و خدمات را کم می کند

جنوب جذاب تر از شمال
او ادامه داد: فشاری که از تقاضای کانتینر یخچال دار و عرضه محدود آن وجود دارد منجر به افزایش قیمت آن می شود، مثلا در مقاطعی اکثر کانترهای یخچال دار به دلیل جذابیت قیمتی به جنوب می روند،در حالی که صادرکنندگان به منطقه اوراسیا بحث کمبود و کاهش کانتر یخچال دار آنها را متحمل ضرر و زیان می نماید.