بررسی مقایسه ای شاخص شامخ ایران و امارات/ آیا چشمانداز رکود در امارات و ایران دوام دارد؟
مقایسه شاخص شامخ امارات و ایران نشان می دهد که اگر واکسن و یا عوامل دیگر در تحریک اقتصاد نباشد هر دو در رکود فرو می روند.
مرکز پژوهشهای اقتصادی اتاق بازرگانی ایران سیزدهمین دوره شامخ کل اقتصاد را برای مهر ۱۳۹۹ معادل ۴۴.۴۷ واحد اعلام کرد که نسبت به ماه قبل ۲.۳۹ واحد کاهش نشان میدهد.
رشد قیمت مواد اولیه و لوازم خریداری شده برای تولید همچنان در مهرماه نیز چالش اصلی فعالیتهای اقتصادی بوده اما کاهش فروش نیز به عنوان چالشی جدید به مشکلات آنها اضافه شده است. که نشان می دهد ایران در فازعمیق تر شدن رکود است.
عدد شامخ کل اقتصاد وضعیت رکود در فعالیت اکثر بنگاههای اقتصادی بهخصوص در بخشهای خدمات و کشاورزی را نشان میدهد و حاکی از این است که در این ماه نسبت به شهریور، کاهش در فعالیت بنگاهها با شدت بیشتری ادامه دارد.
در مهر امسال، شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم خریداری شده برای تولید به ۹۳.۱۷واحد رسیده که بالاترین رقم در طول دوره استخراج شامخ کل اقتصاد است و بار دیگر رکورد بیشترین مقدار خود طی ۱۳ ماهه گذشته را شکسته است.
به نظر می رسد تلاش برای رسوب زدایی از کالاهای مانده در گمرک و تسهیلات جدید در نظر گرفته شده برای مواد اولیه، قطعات و قطعات یدکی تلاشی برای بهبود این شاخص و تحرک بخشیدن به کارخانجات داخلی باشد.
اعداد مربوط به شاخص مدیران خرید در ایران اگر چه تحت دو اثر تحریم و کرونا است اما نگاهی به شاخص کشورهای همسایه به خصوص امارات متحده عربی نیز نشان می دهد که آثار کرونا دامنه نوسان این شاخص را در ماه های اخیر بیشتر از کشور ایران کرده زیرا بخشی از کاهش تقاضا در اثر تحریم های آمریکا قبلا اثر خود را بر اقتصاد ایران گذاشته بود.
بلومبرگ در گزارشی درباره شاخص شامخ برای عربستان و امارات نوشته بود: هر چند شبح قفل شدن مجدد اقتصاد عربستان و جود دارد اما اوضاع در امارات خوب نبوده و نگرانی در مورد بیکاری وجود دارد.
محدودیت های جدید و موج جدیدی از فراگیری کرونا در کشورهای مختلف و تلاش برای مهار این بیماری باعث شده تا عملا تقاضا برای خرید کاهش یابد.
امارات متحده عربی، طبق اطلاعات بخش مدیریت خریدهای موسسه IHS Markit ، فعالیت های بخش خصوصی غیرنفتی به زیر آستانه 50 رسیده است که رشد و انقباض را برای اولین بار از ماه اوت جدا می کند.
عربستان اما شاخص شامخ تکانه ای جزیی پیدا کرده هر چند که این تکانه شاخص شامخ را برای این کشور به بالاترین نقطه در هشت ماه گذشته رسانده است.
شاخص شامخ ( ارزیابی مدیران خرید) امارات از 51 درماه قبل میلادی به 49.5 کاهش یافت. درامارات درحالیکه کاهش رشد تولید و از دست دادن شغل ادامه دارد ، تجارت جدید برای اولین بار از ماه مه افت کرده است.
به نظر می رسد چنانچه خبر واکسن کرونا سریعتر توزیع نشود باید انتظار روزهای سخت تری را برای هر دو کشور داشت. اما افزایش قیمت مواد اولیه فلزاتی چون مس و آلومینیوم که متاثر از خبر موفقیت واکسن آمریکایی است ، می تواند خبر خوبی برای اقتصاد هر دو کشور ایران و امارات باشد تا انتظار برای گذر از روزهای سخت متاثر از کرونا را بهتر تحمل کنند.
تا کنون برای این پست دیدگاهی ثبت نشده است.