فرزانگان تشریح کرد: چرایی رشد سرمایه‌گذاری امارات در ایران

18 شهریور 1400 537 بازدید

در گزارشی به بررسی وضعیت کشور در زمینه سرمایه‌گذاری خارجی در ۵ماهه نخست امسال پرداختیم. گزارش آشکارا از تبدیل امارات به بازیگر نخست عرصه سرمایه‌گذاری خارجی ایران با هدف توسعه تولید صادرات‌‌‌محور خبر می‌‌‌داد. امارات متحده عربی به عنوان یکی از شرکای تجاری اقتصاد ایران از ابتدای امسال تا پایان مرداد ۱۴۰۰ بیش از ۳۱۸ میلیون دلار در بخش صنعت کشور سرمایه‌گذاری کرده که این رقم معادل ۸۰درصد کل سرمایه‌گذاری خارجی انجام گرفته در کشور در بخش صنعت در این بازه زمانی است.

گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با فرشید فرزانگان رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات نشان می‌دهد این سرمایه‌گذاری عمدتا در حوزه طرح‌‌‌های مشترکی صورت گرفته که بین بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور حول محور تولید محصولات شکل گرفته است.

فرزانگان با اشاره به مشکلات ناشی از تغییر و تحولات گسترده قوانین تجاری کشور و تاثیر سوء آن بر روابط اقتصادی ایران و امارات، عنوان کرد: «این ۳۱۸ میلیون دلار که خبر آن منتشر شده عمدتا مربوط به فعالیت‌‌‌هایی است که دو طرف روی زنجیره ارزش افزوده مشترک انجام می‌دهند که من در برخی جلسات به آن اشاره کرده‌‌‌ام. با توجه به اینکه انرژی و منابع انسانی در ایران ارزان است، بخشی از پروسه تولید اینجا شکل گرفته و مراحل پایانی و بسته‌‌‌بندی نیز در امارات صورت می‌گیرد. تمرکز بر توسعه سرمایه‌گذاری روی زنجیره ارزش مشترک کمک می‌کند تا تحریم اثر کمتری روی اقتصاد ایران داشته باشد. این موضوع اگر به جز همسایگان و امارات با اروپا و جاهای مختلف دنیا توسعه پیدا کند، به خروج ایران از تحریم کمک شایانی خواهد کرد. اگر چین، هند و... با احداث بخشی از خط تولید خود در ایران، کشور را در زنجیره تولید جهانی سهیم کنند این امر، به تحریم‌‌‌ناپذیر شدن کشور کمک شایانی می‌کند.»

 وی در ادامه با اشاره به فعالیت بسیاری از شرکای اماراتی در ایران، خواستار ثبات‌‌‌بخشی به مقررات و بخشنامه‌‌‌های تجاری شد و گفت: «هرچه میزان تجارت ما با امارات افزایش پیدا کند، برای ما بهتر است. در سند چشم‌‌‌انداز ۵۰سال آینده امارات که در روزهای اخیر منتشر شده، آنچه اهمیت دارد اولویت روابط اقتصادی بر سیاست است. همچنین رقابتی که بین امارات و عربستان در جذب سرمایه خارجی شکل گرفته که این جدال ابعاد مختلفی دارد و یکی از آنها لزوم بازگشت دفاتر کار شرکت‌ها به عربستان یا مسائل حمل‌ونقل و هواپیمایی است. از آنجا که قطر و امارات رهبران حمل و مقل هوایی منطقه هستند، عربستان تمایل ندارد در این زمینه عقب بیفتد. حفظ سهمیه اوپک امارات که با اعتراض این کشور به عربستان روبه‌رو شد، یکی از دلایلی است که نشان‌دهنده افزایش رقابت بین دو کشور است.»

فرزانگان افزود: «منفعت ما در این است که با استفاده از این رقابت، از شکل‌‌‌گیری یک جبهه علیه خود جلوگیری کنیم و با اتخاذ مسیری که در آن تهدیدهای مشترک دو کشور دیده‌‌‌ شده‌‌‌اند، در برنامه‌‌‌ای دقیق از مزایای اقتصادی مشارکت با امارات بهره‌‌‌مند شویم. تقویت بخش خصوصی یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که در این زمینه راهگشاست. امروز رفع مشکل حساب‌‌‌های بانکی فعالان بخش خصوصی در امارات موضوعی است که حل آن باید در اولویت قرار گیرد چرا که بانکداران خیلی راحت این حساب‌‌‌ها را مسدود می‌کنند.»

وی با اشاره به تغییرات ژئواکونومیک و ژئوپلیتیک در منطقه عنوان کرد: «اگر می‌‌‌خواهیم از تحولاتی که در منطقه رخ می‌دهد نهایت استفاده را ببریم باید به تقویت بخش خصوصی بپردازیم. حضور صادراتی برندهای کشور در امارات یا بازار شمال آفریقا که پتانسیل بسیاری دارد، این امکان را پیش روی ما گسترده است که از تغییرات ژئواکونومیک و ژئوپلیتیک در منطقه بتوانیم نهایت استفاده را ببریم.»