تغییر بازیگر اصلی در جذب سرمایه/ امارات رتبه نخست سرمایه گذاری در سال جاری را از آن خود کرد
افت جذب سرمایه خارجی در ایران کاملا محسوس است. شواهد موجود نشان میدهد تا پایان مرداد ۱۴۰۰ کل پولهای خارجی وارد شده به کشور ۳۸۸ میلیون دلار بوده است که فاصله بسیاری نسبت به وضعیت کشور در مدت مشابه سال قبل دارد.
به گزارش اتاق بازرگانی ایران وامارات به نقل از دنیای اقتصاد ، شواهد موجود نشان میدهد تا پایان مرداد ۱۴۰۰ کل پولهای خارجی که در قالب پروژههای صنعتی، معدنی و تجاری به کشور وارد شدهاند ۳۸۸ میلیون دلار است. عددی که فاصله بسیاری نسبت به وضعیت کشور در ۵ماهه نخست سال ۱۳۹۹ دارد.
امارات با بیش از ۳۱۸ میلیون دلار سرمایهگذاری بازیگر اصلی این بخش بوده و ترکیه، افغانستان، هنگکنگ و آلمان هم در ردههای بعدی قرار دارند.
مطابق گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت ۴۹ پروژه در ایران مدنظر خارجیها در ۵ماه اول سال بودهاند. آمارهای وزارت صمت نشان میدهد ۴۸ پروژه از ۴۹ پروژه مذکور صنعتی بوده و تنها یک فقره سرمایهگذاری در بخش معدن صورت گرفته است. بخش تجارت اما نتوانسته در ۵ماه ابتدایی امسال از ورود پولهای خارجی نصیبی ببرد.
پیشتازی امارات در حجم سرمایهگذاری
از نظر حجم سرمایهگذاری، این کشور امارات متحده عربی است که پیشتاز بازی است؛ حال آنکه سرمایهگذاران همزبان افغانستانی با ۲۲ پروژه کماکان بیشترین تعداد پروژههای خارجی را در بخش صنعت کشور کلید زدهاند.
چینیها که پیشتر بازیگر بلامنازع سرمایهگذاری خارجی در ایران بودند، در ۵ماه نخست امسال از نظر حجم سرمایهگذاری قافیه را به باقی رقبا باختهاند اما همچنان با ۵ پروژه در فهرست سرمایهگذاران خارجی کشور قرار دارند.
کدام استانها بیشترین جذب سرمایه را داشتند؟
از بین استانهای کشور نیز کنار رفتن نام سه استان ساحلی خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان از بازیگران اصلی جذب سرمایه خارجی جالب توجه است.
مرور آمارهای وزارت صمت نشان میدهد پنج استان کرمان، مرکزی، تهران، آذربایجان شرقی و البرز، برندگان ۵ماهه جذب پول از سرمایهگذاران خارجی از منظر حجم پول ورودی هستند.
موفقترین بخشهای اقتصادی کشور
در عین حال چهار بخش «ساخت رادیو، تلویزیون و وسایل ارتباطی»، «ساخت مواد و محصولات شیمیایی»، «ساخت فلزات اساسی» و «ساخت چوب و محصولات چوب» مهمترین بخشهایی هستند که در این مدت موفق به جذب بیشترین مقدار پول خارجی شدهاند.
جذب بیش از ۲۲۳ میلیون دلار پول در صنعت ساخت رادیو، تلویزیون و وسایل ارتباطی از جمله نکاتی است که نشان میدهد تا چه میزان این بخش مستعد جذب بازیگران خارجی است. این بخش به تنهایی بیش از ۶۰درصد سرمایههای خارجی جذب شده در صنعت کشور در ۵ماهه نخست امسال را به خود اختصاص داده است.
در عین حال صنعت «ساخت مواد و محصولات شیمیایی» دیگر بخشی است که با ۷/ ۹۱میلیون دلار وضعیت مناسبی در این بخش دارد.
بررسی گزارش تازه وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد از مجموعه ۴۹ پروژه خارجی کلید خورده در بخشهای سهگانه صمت، ۱۹ پروژه در قالب ۱۰۰درصد مشارکت خارجی امضا شدهاند. در عین حال بیشترین میزان پروژههای به امضا رسیده در ۵ ماه نخست امسال از نظر ابعاد حقوقی به بخش جوینتونچر یا مشارکت خارجیها با شرکای داخلی برمیگردد که ۲۱پروژه بودهاند. ۹ پروژه نیزدر قالب مشارکت مدنی، بیع متقابل و قراردادهای BOT به امضا رسیدهاند.
تغییر در فهرست صنایع
در دورههای گذشته صنایعی نظیر غذا، خودرو، معدن و دخانیات در زمره صنایع جذاب بودند که امسال این فهرست تغییر کرده و عمدتا صنایعی که با فلزات، مواد شیمیایی و پلاستیک در ارتباطند محور جذب پول خارجی بودهاند.
کنار رفتن برخی بازیگران از فهرست سرمایهگذاران کشور و نیز عدمتکرار نام کشوری چون کانادا در زمره سرمایهگذاران در صنعت کشور که اواخر سال گذشته رخ داد دیگر موضوعی است که چرایی آن نیازمند تحلیل است.
تا کنون برای این پست دیدگاهی ثبت نشده است.