چشم انداز مناسبات ایران و امارات

ایران و امارات متحده عربی مناسبات دیرینه و عمیقی در حوزه های مختلف با یکدیگر دارند. بررسی مناسبت دو کشور طی سال های گذشته نشان می دهد روابط تهران و ابوظبی همواره دارای فراز و نشیب‌های بسیاری بوده اما به دلیل سابقه تاریخی و اهمیت اقتصادی آن ، مناسبات دو کشور هیچ گاه به سمت قطع روابط پیش نرفته است.

با توجه به حجم روابط تجاری جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی، دو کشور در بُعد اقتصادی همکاری مطلوب و نزدیکی داشته‌اند اما در بُعد سیاسی ، روابط طرفین بعضا با فراز و نشیب هایی روبرو بوده است.

پس از اعمال تحریم های ظالمانه امریکا علیه کشورمان ، دو کشور در روابط و داد و ستد‌های خود به ناچار احتیاط بیشتری را مد نظر قرار داده اند. با این وجود تلاش برای حفظ و بهبود روابط دو جانبه و اهمیتی که دو کشور جهت گسترش مناسبات داشته اند، موجب شد تا ایران و امارات رویکرد متعادلی را در پیش گیرند.

به اعتقاد برخی کارشناسان ، علت استمرار همکاری‌های اقتصادی دو کشور با وجود تنش‌های سیاسی را می‌توان در وابستگی متقابل ایران و امارات در حوزه اقتصادی برشمرد.

در حال حاضر تعداد سرمایه گذاران ایرانی و ایرانیان مقیم امارات متحده عربی حدود ۴۰۰ هزار نفر از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند. ایرانیان مقیم امارات در بخش های مختلفی این کشور سرمایه گذاری کرده و جایگاه مناسبی نیز در اقتصاد این کشور دارند.

به منظور بررسی وضعیت مناسبات دو کشور به ویژه در بخش اقتصادی با دکتر فرشید فرزانگان رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات گفت و گویی انجام داده ایم. متن این گفت و گوی اختصاصی به شرح زیر است:

بهبود مناسبات بعد از انتخابات امریکا

رییس اتاق بازرگانی ایران و امارات اعلام کرد: روابط ایران و امارات و بطور کلی مناسبات با کشور های عربی منطقه بعد از انتخابات ریاست جمهوری در امریکا و روی کار آمدن جو بایدن دچار تغییراتی شده است. به گفته وی در حال حاضر در روابط با این کشور ها شرایط بهتری نسبت به قبل شاهدیم.

رویکرد مناسب اقتصادی دبی

وی می گوید: امارات طی سال های گذشته در دو حوزه سیاست و اقتصاد رویکرد متفاوتی در مقابل ایران از خود نشان  داده است و دبی در حوزه اقتصادی همواره رویکرد مناسبی با کشورمان داشته است.درحوزه سیاسی نیز با آغاز روند مذاکرات وین شاهد تغییر تدریجی رویکرد سیاسی امارات و بهتر شدن مناسبات دو کشور در حوزه سیاسی هستیم.

دیدار مسئولان ایران و امارات

وی اظهارداشت: همزمان با روند بهبود مناسبات دو کشور در حوزه های سیاسی و اقتصادی مسئولان وزارت خارجه و مقامات کشورمان در ابوظبی نیز تلاش های قابل توجهی برای توسعه مناسبات انجام داده اند.

به گفته وی در این خصوص دیدارهایی نیز با برخی مقامات اماراتی صورت گرفته که پیش بینی می شود خروجی ملاقات مسئولان دو کشور رفع برخی موانع و همچنین تسریع در گسترش مناسبات دوجانبه خواهد بود.

تسهیل در صدور ویزا

وی افزود: پس از دیدار مقامات کشور تسهیل گری های خاصی نیز در حوزه صدور ویزا صورت گرفته است. تنها موضوعی که در خصوص صدور ویزا وجود دارد محدودیت های کروناست که این موضوع از سوی دو کشور اعمال می شود. در غیر این صورت مشکل سیاسی خاصی در خصوص صدور ویزا وجود ندارد.

صدور مجدد ویزا برای مردان مجرد زیر ۵۰ سال

وی گفت: اخیرا در خصوص صدور ویزا برای آقایان مجرد زیر ۵۰ سال محدودیت هایی اعمال شده بود که خوشبختانه این محدویت نیز اخیرا برطرف شده است.

به گفته وی در حال حاضر محدودیتی برای صدور ویزا برای مردان مجرد زیر ۵۰ سال وجود ندارد و هم اکنون برای این افراد ویزا صادر می شود.

افزایش مناسبات ایران و امارات به ۲۰ میلیارد دلار

به گفته وی دو طرف تصمیم دارند مناسبات تجاری خود را افزایش دهند و این رقم در سال های آتی به ۲۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

رییس اتاق بازرگانی ایران و امارات در پایان تصریح کرد: رویکرد جمهوری اسلامی ایران توسعه مناسبات همه جانبه با تمام کشور های دوست و همسایه به ویژه کشور های جنوبی حاشیه خلیج فارس است.