آصفی در بررسی موانع بازگشت بایدن به برجام تاکید کرد: نقش مهم اتاق های بازرگانی در توسعه روابط منطقه ای
دیپلمات و سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه برخی موانع و مشکلات بازگشت آمریکا به برجام در دوره بایدن را تشریح کرد.
به گزارش اتاق ایران و امارات حمیدرضا آصفی، دیپلمات و سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در یادداشتی نوشت: نظام حاکم در آمریکا به این نتیجه رسیده بود که دونالد ترامپ باید راس قدرت را ترک کند؛ چرا که این فرد برای آمریکا آبرو نگذاشت و این کشور را منزوی کرد. ترامپ در دوره ریاست جمهوری خود یکجانبهگری را در دستورکار قرار داده بود. در حالی که در دنیای کنونی، تکروی دیگر پاسخگو نیست.
به واسطه سیاستهای ترامپ، حزب جمهوریخواه دچار ریزش شدید شده است. برخی معتقدند که ترامپ حزب جدیدی ایجاد خواهد کرد که به نظر میرسد این حزب دارای ماهیت اقتصادی باشد و البته دوام چندانی هم نداشته باشد.
بهجز نهادهای بزرگی نظیر پنتاگون، سیا، سنا، کنگره و وزارت خارجه آمریکا که به طور رسمی درگیر روابط با دیگر کشورها هستند، عوامل فشار دیگری بر سیاست خارجی آمریکا اثرگذارند که بر نظام تصمیمگیری این کشور در ارتباط با ایران نیز فشارهایی را وارد میکنند. فشار اسراییل و لابی آن، فشار تیم درگیر در عراق، فشار ناشی از کاهش ظرفیت تحمل تداوم وضع موجود در ارتباط با جهان، فشارها از ناحیه اضطرار زمانی برنامههای سیاسی و اقتصادی آمریکا، فشار تیمهای درگیر در مسایل ایران و آمریکا، نگرانی و انتظارات کشورهای منطقه از آمریکا، موقعیت ضعیف اتحادیه اروپا، فشارهای مراکز مطالعاتی آمریکا و شتاب گرفتن تحولات سیاسی داخل ایران در آستانه انتخابات ۱۴۰۰، از جمله این عوامل اثرگذار است.
ترامپ فشار حداکثری را در ارتباط با ایران در دستورکار قرار داده بود و بایدن، دیپلماسی و تحریم را به صورت توامان دنبال خواهد کرد. بایدن اجماعسازی حداکثری را در مورد ایران پیگیری میکند. در عین حال، بررسی تیم سیاسی و امنیتی او نشان میدهد که رئیسجمهور جدید آمریکا ضمن استفاده حداکثری از افراد باسابقه در تیم اوباما، تیمی را برگزیده است که بیش از تیم ترامپ، متمایل به رژیم غاصب اسرائیل است. از این رو به نظر میرسد، بایدن به راحتی، نسبت به احیای برجام اقدام نکند.
عملکرد اروپا در برابر بازگشت بایدن به برجام، بازدارنده است. از زمانی که برجام به امضا رسیده، شرایط ایران، آمریکا و منطقه تغییر کرده است؛ برای مثال، ترکیه به سوی عادیسازی روابط با کشورهای منطقه گام برداشته و در عین حال، قطر و عربستان نیز تغییراتی در روابط خود ایجاد کردهاند. بنابراین به نظر میرسد، بایدن در ارتباط با ایران، به تنهایی تصمیم نخواهد گرفت؛ در واقع، حل و فصل این مساله به سادگی که برخی تصور میکنند، نیست.
یکی از نقاط قوت ایران برای مواجهه با آمریکا توسعه روابط منطقهای با کشورهای همسایه و همچنین تقویت همکاریها با کشورهایی نظیر چین و روسیه خواهد بود که در این حوزه اتاقهای بازرگانی و فعالان اقتصادی میتوانند نقش بسزایی ایفا کنند./اتاق تهران