تاثیر مصالحه قطر بر اقتصاد کشورهای منطقه خلیج فارس

شورای همکاری های خلیج فارس 04 بهمن 1399 717 بازدید

طلعت بن زکی حافظ در مقاله‌ای امیدوار است که با ازسرگیری روابط کشورهای حاشیه خلیج‌فارس اوضاع اقتصاد کرونا زده منطقه بهبود یابد. متن مقاله وی را در زیر می‌خوانید:

روابط قطر با عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر پس از گذشت بیش از سه سال از سر گرفته شد و با بستن این صفحه از اختلاف، انتظار می‌رود که کشورهای حوزه خلیج‌فارس شاهد احیای معاملات اقتصادی و تجاری خود طی دوره آینده باشند، بنابراین تقویت وحدت اقتصادی کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس که از زمان امضای توافق‌نامه اقتصادی یکپارچه در سال ۱۹۸۲ آغاز شده، پیش‌بینی می‌شود. دستاوردهای عظیم اقتصادی و تجاری‌ای که با ایجاد منطقه تجارت آزاد، ایجاد اتحادیه گمرکی و تأسیس بازار مشترک خلیج‌فارس به‌منظور دستیابی به وحدت اقتصادی مطلوب در بین کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس تا سال ۲۰۲۵ در زمین تجسم‌یافته است.

تحقیقی که توسط بخش تحقیقات در مجله لبنانی "الا اقتصاد و الامال " تهیه شده است، پیش بینی می‌کند که اقتصاد عربستان سعودی ، امارات ، بحرین ، مصر و قطر امسال حدود 8 میلیارد دلار سود  از این اتفاق سود ببرند زیرا روابط تجاری علاوه بر بازگشت جریان های مالی به آنچه که قبل از تحریم بودند بر سرمایه‌گذاری‌های مستقیم بین این کشورها، بخش گردشگری موثر واقع خواهد شد. به ویژه که انتظار می‌رود با احیای روابط قطربا اعضا شورای همکاری خلیج‌فارس،رشد تولید ناخالص داخلی  این کشور در شرایط کرونایی بهبود یابد.

در سال ۲۰۱۶ ، کل مبادلات تجاری بین قطر و چهار کشور در حدود ۹٫۵ میلیارد دلار بود، اما خیلی زود این مقدار در سال ۲۰۱۸ (قطع رابطه با قطر) به حدود ۱٫۶ میلیارد دلار کاهش یافت

این مطالعه به نتایج و تحلیل‌های تاریخی منتشر شده در مورد حجم مبادلات تجاری بین دولت قطر و بقیه کشورهای چهار حوزه خلیج‌فارس قبل از قطع روابط سیاسی اشاره دارد، به‌عنوان‌مثال، در سال ۲۰۱۶ ، کل مبادلات تجاری بین قطر و چهار کشور در حدود ۹٫۵ میلیارد دلار بود، اما خیلی زود این مقدار در سال ۲۰۱۸ (قطع رابطه با قطر) به حدود ۱٫۶ میلیارد دلار کاهش یافت و بیشترین میزان تجارت تجاری محدود به صادرات گاز طبیعی از قطر به امارات و مصر بود، درحالی‌که صادرات قطر به عربستان سعودی و بحرین کاهش یافت همان‌طور که واردات قطر از این چهار کشور نیز از ۴٫۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ به ۸۵ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ کاهش یافت.

با بازگشت روابط قطر با بقیه کشورهای حوزه خلیج‌فارس، این مطالعه پیش‌بینی می‌کند ده‌ها شرکت با صادرات مجدد محصولات و خدمات خود از مزایای جدید برخوردار شوند که این امر باعث افزایش درآمد آنها و بهبود حاشیه سود آنها خواهد شد.

همچنین انتظار می‌رود که این به طور مثبت بر قیمت سهام این شرکت‌ها تأثیر بگذارد. به‌عنوان‌مثال شرکت Almarai عربستان سعودی، حدود ۵ درصد از محصولات خود را قبل از بحران در سال ۲۰۱۷ به قطر صادر می كرد و این واقعیت نیز در مورد بقیه شركتهای تجاری ، تداركاتی و صنعتی مانند پتروشیمی ، سیمان و معادن  سایر کشورها صادق است.

این مطالعه همچنین پیش بینی می‌کند که سرمایه‌گذاری‌های مستقیم در میان کشورهای حاشیه خلیج‌فارس دوباره افزایش یابد ، به خصوص که همه آنها در حال توسعه بخش های مهمی هستند که به سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی نیاز دارند. از جمله بخشهایی که انتظار می‌رود سرمایه گذاری سایر کشورها را به خود جلب کند ، بخشهای سرگرمی و ورزش در عربستان سعودی است که ممکن است یک بخش جذاب برای سرمایه‌گذاران سایر کشورها از جمله کشور قطر و برعکس بخش ساخت‌وساز و توسعه زیرساخت‌ها در قطر برای کشورهای همسایه جذاب باشد که می‌تواند سرمایه‌گذاری‌های شرکت‌های سعودی، اماراتی، بحرینی و مصری را به خود جلب کند.