کارتهای بازرگانی از سوی تشکل های تخصصی اعتبارسنجی شود

03 تیر 1399 297 بازدید

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران منشا ارزهای بازنگشته به کشور را ورود موقت ها و کارت های بازرگانی یکبار مصرف عنوان کرد و گفت: کارتهای بازرگانی باید از سوی تشکل های تخصصی اعتبارسنجی شود.

به گزارش روابط عمومی اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات، محمد لاهوتی در گفتگوی ویژه خبری امشب اظهار کرد: با فرمان ریاست جمهوری، صادرکنندگان بزرگی هستند که ارز را به کشور برنگردانده اند، اما باید توجه داشت که صادرکنندگان باید ارز را به کشور برگردانند.

وی یکی از معضلات عمده صادرکنندگان در عراق و افغانستان را شیوه بازگشت ارز به سامانه نیما دانست و گفت: این در حالی است که صادرکننده به عراق، برای واردات در مقابل صادرات خود امکان نقل و انتقال پول را به راحتی ندارد؛ چراکه سیستم بانکی عراق کارآمد نیست یا اگر قرار است که ارز را در سامانه نیما ارایه کند، باید کار را از صرافی پیش ببرد، لذا هزینه افزایش یافته و توجیه اقتصادی ندارد.

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: برخی از ارزهایی که بازنگشتند مربوط به ورود موقت ها هستند، اما از سوی بانک مرکزی تعیین تکلیف نشده، بنابراین به عنوان ارزی که بازگشت نداشته محاسبه می شود، البته بخشی هم مربوط به کارتهای بازرگانی یکبار مصرف است.

وی تاکید کرد: نکته دیگر این است که بخشی از کالاهای مرتبط با صادرکنندگان مرجوع می شود، اما در تعهد ارزی صادرکننده همچنان میزان صادرات باقی می ماند.

به گفته لاهوتی، کارت بازرگانی را سازمان های وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر می‌کنند و قدرت نظارتی یا اعمال نظر بر روی کارت بازرگانی در اختیار اتاق بازرگانی نیست، کمیته پایش میان سازمان های صمت و اتاق بازرگانی است که بر اساس پایش های آن سال گذشته تعداد زیادی کارت بازرگانی ابطال شد؛ اما اشکال اساسی در نحوه صدور کارت است.

وی با اشاره به اینکه اختیار صدور کارتهای بازرگانی از اتاق بازرگانی گرفته شد، اظهار کرد: از این پس سامانه فعالیت کار را پیش می برد؛ لذا اتاق مدارک را دریافت می‌کند اما تائید آن با سازمان صمت است.

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: صدور کارت بازرگانی به منزله یک مجوز است و تخلفات بعد از صدور کارت بازرگانی رخ می دهد.

وی با بیان اینکه ابطال کارت بازرگانی یا تعلیق آن یکی از روش های مدیریت تخلفات است، افزود: کارتهای بازرگانی به صورت عمومی کارکرد دارند، این در حالی است که باید قبل از وقوع تخلفات کار را پیش برد و به نظر می رسد، کارتهای بازرگانی باید از سوی تشکل های تخصصی اعتبارسنجی شود.

لاهوتی به پیشنهاد اتاق بازرگانی ایران مبنی بر قرار دادن سقف برای کارتهای بازرگانی بار اول در صادرات اشاره کرد و گفت: اگر 250 کارت بازرگانی 7.5 میلیارد دلار از سوی بانک مرکزی شناسایی شده است، چرا امروز آنها را اعلام می کند. بهتر بود که بانک مرکزی پیش از این با آنها برخورد می کرد تا عدد بزرگی نشود.

به گفته وی، قیمت ارز نیمایی دست صادرکننده است اما خریدار برای نرخ بالا نیست؛ چراکه صادرکنندگان بزرگ نرخ های پایین در نیما اعلام می کنند.