نایب رئیس اتاق ایران و امارات در گفتگوی زنده اینستاگرامی با بازارنیوز: دو، سه ماه است به دارو ارز نمیدهند/باید هوای شرکای تجاریمان را داشته باشیم/کمک امارات به ایران در دوران کرونا +فیلم
شاکری در گفتگوی زنده اینستاگرامی، پیرامون وضعیت روابط اقتصادی بین ایران و امارات، نحوه مدیریت و کنترل بیماری کرونا در همسایه جنوبی کشورمان و ... صحبت کرد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات، شاکری، نایب رئیس اتاق مشترک ایران و امارات، در گفتگوی زنده اینستاگرامی با بازارنیوز، درباره وضعیت فعلی روابط بین ایران و امارات اظهار داشت: امارات از اصلیترین شرکای تجاری ماست. گاهی اوقات چین و گاهی کشورهای دیگر رتبه نخست را دارند، اما امارات همیشه جزو سه کشور اول است.
*حجم مبادلات و تراز تجاری صادرات و واردات
شاکری درباره حجم مبادلات بین ایران و امارات گفت: ما سال گذشته حدود ۱۰ میلیارد دلار واردات از امارات و ۴ میلیارد دلار صادرات به این کشور داشتیم. کشور امارات بدلیل موقعیت جغرافیایی و هاب اقتصادی بودن، محلی برای کشورهای منطقه بهجهت حمل و نقل و مراودات مالی است. ما تقریبا یک دهم حجم مبادلات امارات را در اختیار داریم چرا که این کشور حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیارد دلار با سایر کشورها مبادله دارد.
*تاثیر اختلافات سیاسی بر روابط تجاری بین ایران و امارات
نایب رئیس اتاق ایران و امارات درباره تاثیر اختلاف نظرهای سیاسی بین این دو کشور بر ارتباط تجاری آنها اظهار داشت: همیشه و در همه جای دنیا، روبط سیاسی تاثیرات خودش را بر روابط تجاری دارد و برای ما هم که تحت شدیدترین تحریمهای ظالمانه و در تنگنا هستیم هم برقرار است.
وی افزود: از لحاظ سیاسی در ۷ سال گذشته روابط پر فراز و نشیب داشتیم که در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ و اوایل برجام مبادلات ما خوب بود. اما با گذشت زمان و مسائل منطقهای، تحریم ها، فشارهای خارجی، لابیهای مختلف و موارد اختلافی مثل یمن، باعث فشارهای اقتصادی به ما شد و این پارامترها دخیل هست.
شاکری ادامه داد: ما باید در این شرایط بهترین استفاده را بکنیم و سیاستمان را بر پایه منافع اقتصادی بسنجیم. اوضاع در کشور ما اوضاع رو به بهبود است و اتفاقهایی برای گشایش روابط، حتی با امارات در حال رخ دادن است تا این تابوی ضد ایرانی کاهش پیدا کند.
*کمک امارات به ایران در زمان تحریمهای قبلی
شاکری از کمک امارات به ایران در زمان تحریمهای گذشته سخن گفت و تصریح کرد: زمان تحریمهای گذشته امارات به ما کمک میکرد، اما از طرفی ایرانیها باهوشند و راهی برای دور زدن پیدا میکنند و نیازمند یکی دو کشور نیستند و خداراشکر در این موقعیتهای جدید پیش آمده و این مشکلات، بهترین راه را جلو میبرند.
وی افزود: روابط تجاری با امارات، فارغ از کرونا در گردش هست. وزرای خارجه دو کشور اخیرا تماس تلفنی داشتند. اگر در یک منطقه که چند کشور حضور دارند، بخاطر اختلافات جغرافیایی فقط منافع یک کشور مطرح باشد این تفکر جزیرهای صحیح نیست. حتی امارات که به دلیل بعضی مسائل حاشیهای سر به سر ایران گذاشت و از نظر تجاری به ایران کمک نکرد به اقتصاد خودش هم شوک وارد شد.
شاکری تاکید کرد: حدود ۱۰ درصد جمعیت اماراتیها ایرانی اند و در مناطق مرزی، رفت و آمد روزانه و قوم و خویشی وجود دارد. در حال حاضر روابط رو به توسعه است. کشورهای منطقه این را درک کردند که ایران یک بازیگر سیاسی و اقتصادی مهم در منطقه استکه قابل حذف نیست و باید مثل یک خانواده مشکلات رو حل کرد.
*کرونا به همه دنیا ضربه زد
شاکری درباره وضعیت اقتصاد کشور امارات با توجه به شرایطی که به دلیل شیوع بیماری کرونا به وجود آمده، گفت: چند روز است که فعالیتها در کشور امارات، مجددا آغاز شده است. این کشور بعد از سه هفته تعطیلی، با الگو برداری از ایران و فاصله گذاری اجتماعی و شروع نوبتی مشاغل و محدودیت زمان و... اقدام به بازگشایی مشاغل کرده است.
شاکری از نوع کنترل بیماری در امارات سخن گفت و اظهار داشت: نوبتی و با نسبتهای یک دوم و یک سوم شروع به کار شد. شیفتهای ساعتی برقرار کردند. اما باید گفت پشتیبانی خیلی بهتری از تجار داشتند. برخلاف ایران که تسهیلات نداد و موضوع ادامه دار شد.
وی افزود: کرونا به دنیا ضربه زده است. بعضی کشورها برنامه ریزی قوی و بعضی هم نداشتند. برخی کشورها تدبیر خاصی داشتند و چکشی عمل کردند و هر کس با توجه به پتانسیل که داشت جلو رفت.
*اقدامات اماراتیها در شرایط کرونا باعث کاهش قیمتها در این کشور شد
شاکری درباره اوضاع نفت در جهان و تاثیر آن بر اقتصاد امارات تاکید کرد: اوضاع نفت بد است و امارات هم قطعا ضرر میکند و معمولا در اقتصادهای برتر دنیا، مواقع بحرانی دولت پشت اقتصاد قرار میگیرد و وام خوب و تسهیلات میدهد. امارات هم برای تجار و معیشت معافیت قرار میدهد و قیمتها کاهش پیدا کرده و تدابیر خوبی انجام داد، اما قول و وعده هم دادند. اقتصاد امارات هم مثل دنیا دچار رکود میشود و دوباره صعودش شروع میشود. باید دید کشورهای دنیا چگونه این دوره گذار را رد میکنند.
*امارات بعد از چین بیشترین کمک را در شرایط کرونا به ایران کرد
شاکری از کمک امارات به ایران در شرایط کرونا خبر داد و اظهار داشت: امارات چند محموله کمک فرستاد و از نظر دولتی و سیاسی هم کمک کرد و کالاهای مرتبط با کرونا را به ایران فرستاد. به اندازه چین که نه، ولی بعد از چین امارات بود.
وی افزود: ما خودمان مشکل داریم. میتوانیم مثلا چند ایرلاین را از لحاظ ترانزیت هوایی رقم بزنیم، اما متاسفانه اجازه پرواز صادر نمیشود و کالاهای تجار گیر کرده و هزینههای حمل بسیار بالا رفته است. ما از داخل گله داریم؛ همه جای دنیا سعی میکنند به مردم کمک کنند، اما در ایران بعضیها کم لطفی میکنند.
*نباید فرصت سوزی کنیم
شاکری درباره اقداماتی که ایران باید در زمان کرونا و پسا کرونا داشته باشد، گفت: ما با امارات به لحاظ تحریم قابل قیاس نیستیم، اما ایران نباید فرصت سوزی کند. الان اواسط اردیبهشت است و رشد اقتصادی باید بالا برود. قرار بوده وام و تسهیلات بدهند، اما هنوز چیزی ندادند. با این روحیه نمیشه جلو رفت. آن هم اقتصاد ما که ضربه خورده است.
*دو، سه ماه است که به دارو ارز نمیدهند
این فعال اقتصادی که در بخش دارو هم فعالیت دارد، درباره اوضاع این کالا گفت: دو، سه ماه است که ارزی به دارو پرداخت نمیشود با وجود اینکه اولویت اول و دوم کشور است. این خودش را در بازار نشان میدهد. وزارت بهداشت و جهاد کارشان را میکنند که تایید بگیرند، اما از سمت بانک مرکزی پاسخ نمیگیرند.
وی افزود: اگر اوضاع بانک مرکزی خوب است بگوید و اگر خوب نیست اعلام کند و شفاف سازی کند که اولویت هایش چیست. ارزی به ما تخصیص ارز نمیدهند. حالا بریم روی وارد کنندهای که پیگیری ارز کرده و فروشنده را گیر آورده، حالا باید طرف خارجی بفهمد تخصیص چیست و این طول میکشد و آبروریزی میشود. اما اینور دوستان توییت میزنند و به روی خودشان نمیآورند و انگار در کره دیگری هستند.
شاکری گفت:در زمینه دارو تشکلها هماهنگ هستند و قدرت دارند و پیگیری میکنند. شرایط بحرانی است. مگر ارز دارو چقدر است و مگر دارو کالای اساسی نیست؟ لوازم بهداشتی و ضدعفونی کم بود، اما بهتر شد و الان عالی است، اما دستکش لاتکس نداریم. اینگونه از اقتصاد دنیا عقبیم و باید دولت از اقتصاد پشتیبانی کند.
شاکری، سیستمی شدن نظام توزیع دارو و اقلام بهداشتی را لازم دانست و درباره مشکلات آن گفت: قانونی وضع میشود یا اجرا نمیشود یا ناقص به آن عمل میکنند. شبیه قضیه کرونا و ماسک که یک وزارتخانه میگفت دارم، آن یکی میگفتکجاست؟
*بروکراسی و تصمیات بسیار بد در کشور زیاد است
نایب رئیس اتاق ایران و امارات از ازدیاد بروکراسی و تصمیات اشتباه در کشور گلایه کرد و گفت: بحران جدید هر روز پیش میاید. بقول رهبری، پارسال، سال سختی و سربلندی بود. اینکه روی پای خودمان بایستیم خوب است، اما با این شکل عملکرد و مدیریت بحران نمیشود. تصمیمات بسیار بد و بوروکراسی زیاد است و ما هنوز نمیتوانیم راجع به تبعاتش کار کنیم.
وی افزود: بخش خصوصی باید برای قولی که داده به هزار جا از سازمان امور مالیاتی و بازرسی و... گرفته تا اتاق بازرگانی، وزارت صمت و وزارت دفاع باید پاسخ بدهد، اما پس چرا مسئول دولتی وقتی قول داده، پاسخ نمیدهد. کرونا خود به خود در حال خوب شدن است و از جمله اتفاقاتی بود که نتوانستیم درست مقابله کنیم. کشور ما باید به جوانان بیشتر اعتماد کند و از رفتن آنها به کشورهای اطراف جلوگیری و فعالیتشان را کم نکند.
شاکری در پایان امارات را مناسب برای سرمایهگذاری طولانی مدت دانست و گفت: با توجه به مسائل منطقهای و سیاسی، ما باید هوای شریک تجاریمان را داشته باشیم. نه اینکه باج بدهیم. خداراشکر از بحران کرونا گذشتیم و مردم به فکر هم بودند و نظام سلامت و داروسازی و مدافعان سلامت کار کردند.
تا کنون برای این پست دیدگاهی ثبت نشده است.