عدم دسترسی به ارز حاصل از صادرات در برخی کشورها

04 شهریور 1399 385 بازدید

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: صادرکننده سه ماه است که کالای خود را از گمرک ایران خارج کرده و در آمارهای صادراتی این موضوع به ثبت رسیده است؛ اما هنوز در این سه ما کشتی ایرانی حامل کالای صادراتی در چین اجازه پهلوگیری پیدا نکرده و دریافت ارز حاصل از صادرات آن با تاخیر مواجه شده است.


به گزارش روابط عمومی اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات؛ فرزین فردیس درباره موانع پيش روي صادركنندگان در شرايط جديد تجارت در دنيا اظهار داشت: این موانع به چند دسته کلی تقسیم می‌شوند. یک دسته از موانع ناشی از محدودیت ها و سختگیری های داخلی است، دسته دیگر شرایط خاص کشور در عرصه بین المللی و در نهایت موانعی که ناشی از وضعیت جدید دنیا پس از کرونا است.

وی با بیان اینکه تازه ترین مانع صادرات شیوع ویروس کرونا است، افزود: این بیماری باعث تغییر رفتار مصرف کننده در شرایط پاندمی شده؛ به نحوی که در این دوره زمانی، تقاضا برای برخی کالاها از بین رفته یا کاهش یافته و از طرف دیگر، تقاضا برای برخی کالاها با ویژگی‌های جدید، با افزایش همراه بوده است.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران ادامه داد: برخی کالاها نیز از کانالی مشخص صادر می شد که به دلیل محدودیت‌های جدید در عرصه حمل و نقل، با سختی و هزینه بیشتری به دست مصرف‌کننده می‌رسد.

وی با اشاره به اینکه مشکلات تجارت هزینه هایی را برای صادرکنندگان در بردارد، اظهار داشت: به دلیل شرایط تحریم، کالاهایی از مبدا و منشاء ایران دارای مقبولیت لازم نیست و هر تاجری در کشور هدف آن را خریداری نمی کند؛ ضمن اینکه هزینه های نقل و انتقال پول با افزایش همراه بوده که اکثر تجار با آن مواجه هستند.

به گفته فردیس، نوسانات قیمتی، رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی را از بین برده و رقبای جهانی به راحتی جایگزین شده اند؛ البته استفاده از تکنولوژی روز و شرایط ساده تر کسب و کار باعث می شود تا بهای تمام شده کالاهای رقبای جهانی کاهش یابد و از طرف دیگر نابسامانی های داخلی باعث شده تا قیمت تمام شده کالاها در ایران روند افزایشی داشته باشد.

وی تاکید کرد: در میان مشکلات داخلی نیز از همه پیچیده تر، تعدد قوانین و تغییرات سریع و یک‌شبه آن است که باعث می شود بازاری که صادرکننده سالها برای آن برنامه ریزی کرده و تلاش خود را در زمینه رقابت‌پذیری انجام داده است، از بین برود. در برخی موارد شاهد آن بودیم که یک شبه برای صادرات یک محصول تعرفه در نظر گرفته شده و یا ممنوعیت اعلام کرده اند؛ این در حالی است که یک صادرکننده به خریدار خود برای ارسال تعداد مشخصی از محصول تعهد داده و تصورش بر ثبات بازار است.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران افزود: یک تولیدکننده و صادرکننده با تلاطم های ارزی و مشابه آن توان تامین مواد اولیه خود را نخواهد داشت و طبیعتا در تولید محصول با مشکل مواجه خواهد شد؛ بالطبع این موارد برای ارائه محصول متعهد شده دچار مشکل خواهد شد و نه تنها باید جریمه این پیش خریدها را پرداخت کند؛ بلکه بازار را نیز از دست خواهد داد.

وی بزرگترین هزینه برای صادرکنندگان را مشکلات نقل و انتقال پول دانست و گفت: صادرکنندگان در بسیاری موارد نمی توانند مستقیم پول را دریافت کنند یا مجبور به ارائه درصدی از پول به بالاسری های خود می شوند که امکان این را دارند که نام کالای ایرانی را، پشت برند خود مخفی کنند.

فردیس ادامه داد: باید توجه داشت که تمام صادرکنندگان ما در خارج از کشور شرکتی به نام خود ندارند و حتی اگر داشته باشند هم هزینه هایی برای آنها در پی خواهد داشت که در نتیجه آن به قیمت تمام شده کالا می انجامد.

وی مورد دیگر را بحث استانداردها دانست و گفت: مشکلاتی که عدم نظارت کافی برای صادرات ایجاد می کند باعث می شود تا صادرکنندگان تازه کار یا به صورت جزئی برخی افراد سوءاستفاده گر کالاهایی با کیفیت نازل به کشورهای همسایه صادرکنند که باعث عدم اعتماد کشور هدف به خانواده آن محصول خواهد شد و نام ایران به صادرات کالا دچار خدشه شده و سخت گیری ها برای آن بیشتر می شود. در این راستا دیگر صادرکنندگان این محصولات برای فروش کالای خود در بازار هدف باید تلاش بیشتری برای متقاعد کردن خریدار انجام دهند.

این فعال اقتصادی درباره فاكتورهای موثر بر ايفای تعهد ارزی صادرکنندگان نیز اظهار داشت: شاید مهمترین مشکل در عدم ایفای تعهد ارزی، شرایط متلاطم کشور و تعدد قوانین باشد. زمانی که قواعد بازگشت ارز در مدت های کوتاه تغییر می کند، اعداد و دسته‌بندی های مختلف گروه‌ها و استثناهای مختلف ایجاد می شود باعث می شود که بسیاری از صادرکنندگان از رصد قوانین باز بمانند.

وی با اشاره به اینکه سرعت دستیابی به پول ناشی از صادرات برای صادرکننده ایرانی بسیار سخت شده است، عنوان کرد: مکرر شنیده شده که با توجه به شرایط تحریم بسیاری از کشورهای دوست نیز همکاری های لازم را انجام نمی دهند.

فردیس ادامه داد: به عنوان مثال، صادرکننده سه ماه است که کالای خود را از گمرک ایران خارج کرده و در آمارهای صادراتی این موضوع به ثبت رسیده است؛ اما هنوز در این سه ما کشتی ایرانی حامل کالای صادراتی در چین اجازه پهلوگیری پیدا نکرده و صادرکننده نتوانسته است آن را به دست مصرف کننده برساند تا پول خود را دریافت کند. این فرد چگونه باید ارز خود را به کشور بازگردانند؟

وی تاکید کرد: نمی خواهم بگویم که هر صادرکننده که ارز خود را بازنگردانده است عذر موجه دارد؛ اما سخت کردن رفع تعهد ارزی در این شرایط کم لطفی به افرادی است که از آرامششان برای کشور مایه گذاشتند.

منبع: اکسپورتنا