انتقاد صادرکنندگان از رقم اعلامی 27 میلیارد دلاری برای بازگشت ارز صادراتی

23 تیر 1399 410 بازدید

رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران کلیدواژه اینکه ارز برنمی گردد، جمله غلط است و هیچ صادرکننده ای بدون بازگشت ارز قادر به ادامه فعالیت صادراتی نیست، اما در برخی از مواقع، شیوه بازگشت ارز در سیستم تعریف شده بانک مرکزی قرار ندارد و البته بررسی‌ها نشان می‌دهد که چاره‎‌ای هم در این رابطه وجود ندارد.

به گزارش روابط عمومی اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات؛ جمشید نفر با اشاره به جلسه کمیته ارزی با حضور صادرکنندگان به منظور رفع مشکلات ناشی از تعهدات ارزی گفت: جلسه کمیته ارزی، به این منظور برگزار شد تا مشخص شود که صادرکنندگان با چه مشکلاتی بر سر راه بازگشت ارز صادراتی خود روبرو هستند تا بتوان در شورای گفتگو نیز مسائل را مطرح کرد؛ بنابراین تلاش شد تا از تمامی استانهای کشور، صادرکنندگانی که با مشکلات متفاوتی در اربطه با مقررات بازگشت ارزی مواجه هستند حضور یابند.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: در شرایط کنونی کشور که بسیاری از طرفهای تجاری خارجی به دلیل مسائل تحریم قادر به همکاری شفاف با ایران نیستند، صادرکنندگان موارد استثنایی را برای مشکلات پیش روی بازگشت ارز صادراتی مطرح می‌کردند که حل آنها، با هیچ یک از روش های بازگشت ارز مطابقت نداشت که بر این اساس قرار بر این شد که این موارد، از سوی کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران دسته‌بندی شده و در جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.

وی تاکید کرد: نکته جالب این بود که ما به چند کلیدواژه اساسی رسیدیم، به این معنا که کلیدواژه اینکه ارز برنمی گردد، جمله غلط است و هیچ صادرکننده ای بدون بازگشت ارز قادر به ادامه فعالیت صادراتی نیست، اما در برخی از مواقع، شیوه بازگشت ارز در سیستم تعریف شده بانک مرکزی قرار ندارد و البته بررسی‌ها نشان می‌دهد که چاره‎‌ای هم در این رابطه وجود ندارد.

رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: اعلام رقم 27.5 میلیارد دلار ارز رفع تعهد نشده از سوی بانک مرکزی را رقمی با محاسبات نادرست خواند و گفت: کل میزان صادرات بخش خصوصی واقعی کشور 10 میلیارد دلار در سال است که اگر فرض کنیم عین ده میلیارد دلار هم برنگشته باشد، 20 میلیارد دلار ارز به کشور بازنگشته است؛ ضمن اینکه امروز در شرایط جنگی، وقت به رخ کشیدن اشتباهات نیست.

به گفته نفر، بانک مرکزی باید چاره‌ای را بیندیشد که بتواند این استثنائات را نیز لحاظ کند و جزو برگشت ارز محاسبه نماید.

این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: کلیدواژه دوم این بود که رقم 27.5 میلیارد دلاری که اعلام می‌شود ارز برنگشته یک عدد و رقم اشتباه است و به هیچ عنوان ارتباطی با صادرکنندگان بخش‌خصوصی ندارد. این را از دو منظر می‌توان نگاه کرد. یکی اینکه بگوییم، بخش‌خصوصی واقعی کشور، چند درصد و چه میزان صادرات دارد که این سقف بیش از ده میلیارد دلار در سال نیست.

وی اظهار کرد: بر اساس این محاسبات، به فرض اینکه کل صادرات بخش خصوصی واقعی در سالهای 97 و 98 به 10 میلیارد دلار برسد به این معنی است که طی این 2 سال یاد شده در کل 20 میلیارد دلار صادرات صورت گرفته است و با توجه به اینکه در سال ۹۷ بر اساس قانون در صورتی که صادرکننده از 80 درصد کل ارز صادراتی خود 70 درصد را وارد کشور کند، کل تعهد ارزی سال 97 خود را ایفا کرده است به این معنی که کل تعهد ارزی سال 97 معادل 5 میلیارد و600 میلیون دلار است.

رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران ادامه داد: همچنین با توجه به بخشنامه لزوم رفع تعهد ارزی 100 درصدی در سال 98 نیزاین مبلغ معادل 8 میلیارد دلار خواهد بود که جمع 2 رقم یاد شده معادل 13 میلیارد و 600 میلیون دلار است که هیچ سنخیتی با رقم 27.5 میلیون دلار اعلام شده از سوی بانک مرکزی ندارد.

نفر تصریح کرد: مضاف بر تمام براوردهای یاد شده قسمت اعظم ارزهای صادراتی وارد کشور شده است و اگربخش کمی از آن نیز هنوز بازنگشته است به دلیل بخشنامه های غلط بانک مرکزی است که از ابتدا به عدم کاربردی بودن آنها اذعان کرده ایم و بارها از مشکل زا بودن کارت های یکبار مصرف خبر داده بودیم.

وی گفت: اکنون هیچ صادرکننده دارای اهلیتی از بخش خصوصی وجود ندارد که نسبت به رفع تعهد ارزی خود اقدام نکرده باشد و اگر بخشی از ارزهای صارداتی نیز بازنگشته است مربوط به حوزه فرش است که بازگشتشان یکساله بوده و هنوز زمان بازگشت ارز آنها به موعد مقرر نرسیده اند یا برخی از صادرکنندگان به دلایل تحریمی نتوانسته اند تمام طلب خود را دریافت کنند و در حقیقت در این میان خسارتی هم در ارتباط با صادرات خودشان متحمل شدند.

رئیس کمیسیون صادرات ایران ادامه داد: در صورتی که این فشارها بر صادرکننده دارای اهلیت در این دوره زمانی افزایش یابد، این امکان وجود دارد که آنها را از دست بدهیم؛ لذا لازم است که بانک مرکزی و حاکمیت با یک دقت بیشتر نسبت به این مسئله تصمیم گیری کنند.

وی درباره نحوه دیگری از محاسبه 27.5 میلیارد دلار ارز صادراتی معوق نیز گفت:  از ابتدای اردیبهشت ماه سال 97 صادرات کشور 53 میلیارد و 700 میلیون دلار بوده است که به گفته رئیس کل بانک مرکزی، تاکنون 45 میلیارد دلار آن به کشور بازگشته است و اگر این 2 رقم را در کنار هم قرار دهیم نشان می دهد که ۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان ارز صادراتی وجود دارد که به کشور بازنگشته است.

نفر با بیان اینکه با هر نوع محاسبه ای رقم 27.5 میلیارد دلار غلط است، افزود: در برخی مواقع می‌بینیم که بانک مرکزی تخفیف‌هایی که برای بازگشت ارز صادراتی در نظر گرفته است، به رقم خود اضافه می کند تا به این عدد برسد و باید ببینیم آیا تخفیف های اعلام شده در این رقم گنجانده شده است و آیا در پس این عدد یک جریان منطقی وجود دارد یا خیر؟

وی تاکید کرد: برخی صادرکنندگان بر این باورند که تمام هزینه‌های حمل و نقل صادراتی با ارز پرداخت می شود و در این راستا، با کندی حرکت روند حمل و نقل کشور مواجه هستند و باید هزینه دموراژ فوق العاده ای پرداخت کنند؛ بنابراین پرداخت تعهد ارزی با این روند و بدون اعمال تخفیف ها برای صادرکنندگان سخت تر نیز خواهد شد؛ بنابراین اگر در جایی ۲۰ تا ۳۰ درصد تخفیف دیده شده  است در سیستم حمل و نقل صادرات هزینه می شود و باز هم به سیستم تزریق خواهد شد و اگر بخواهند این تزریقات را دوباره در بازگشت ارز صادراتی محاسبه کنند، جز اینکه اعتماد به نفس صادرکنندگان از بین برود، هیچ نتیجه مفیدی نخواهد داشت.

رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تاکید کرد: امروز آحاد ملت ایران باید تعریف درستی از مدیریت کشور داشته باشد؛ ما در یک جنگ اقتصادی فوق‌العاده خطرناک هستیم و اشتباه از طرف هر فردی در هر پُست و مقامی می تواند فاجعه آمیز باشد.

وی ادامه داد: امروز روزی نیست که ما بخواهیم اشتباهات را به رخ هم بکشیم، امروز روزی است که هر ایرانی باید با تمام توان خود برای ایجاد اقتصاد کشور فعالیت کند و هر آنچه از دست وی برمی آید انجام دهد.

به گفته نفر، امروز ما باید یک جبهه واقعی در مقابل دشمنان اقتصادی خود ایجاد کنیم و وقت خود را صرف مقابله با یکدیگر نکنیم. امروز روزی نیست که من به عنوان بخش خصوصی بگویم حاکمیت اشتباه کرد یا حاکمیت برای بیرون رفت از مشکلات خود توپ را به زمان بخش خصوصی بیاندازد، این روند هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد.

وی با بیان اینکه امروز هر یک دلار برای کشور جنبه حیاتی دارد، افزود: تمام صادرکنندگان دارای اهلیت این مهم را درک کردند و آمادگی این را دارند که در صورت شرایط مناسب برای نجات اقتصاد کشور کمک کنند.

منبع: اکسپورتنا